LES MER OM PRODUKTET

Ekspedisjonssovepose med 800+ fill power dun, vanntett membran utstyrt utside og komforttemperatur ned til -40 grader. Marmot CWM MemBrain er en skikkelig luksuriøs sovepose for skikkelig kalde temperaturer og er utviklet for alpint, vinterekspedisjoner, høydeekspedisjoner og lignende. Fylt med fineste 800+ fill power gåsedun leverer den uten problem en komfortabel nattsøvn ned til -40°C. Dette til en vekt av kun 2066 gram og overraskende lite pakkevolum. For å beskytte dunet mot vinterkondens er soveposen utstyrt med Pertex Shield®-stoff med en vanntett, vindtett membran som puster.

CWM er utstyrt med forsterket stoff og har mange dunkanaler for å levere trygg varme gjennom hele levetiden. Fotboksen har forsterket fôr og multi-baffel med wrap-around funksjon for å øke varmen. Soveposens konstruksjon hindrer dunet i å bevege seg og minimerer dermed risikoen for kalde flekker og maksimerer komforten. Soveposen er utstyrt med glidelås midt foran for enkel tilgang og doble sideglidelåser for ventilasjon, som også gjør at du også kan bruke armene uten å måtte krype ut av soveposen. For å kunne organisere utstyret du sover med, er soveposen også utstyrt med flere innvendige oppbevaringslommer. Hetten har innvendig snøring for justering for ikke å slippe ut varme.

For å ytterligere sikre standaren er soveposen fylt og ferdigstilt i Rohnert Park i California. Soveposen leveres med oppbevaringspose og pakkepose. Alle soveposer skal oppbevares ukomprimerte i oppbevaringspose mellom reisene. På denne måten beholder dunet sin kvalitet og isolerende evne under veldig lang tid. 

Down Defender er Marmots vannavstøtende behandling av dunet som reduserer risikoen for at dunen blir fuktig og klumper seg sammen og dermed mister isolasjonsevnen. Behandlingen gjør dunet mer holdbart under fuktige forhold og brukes for å maksimere sikkerheten til isolasjonen selv under ekstreme forhold. Down Defender-dun holder seg tørr 10 ganger lenger, tørker 30 % raskere og beholder loft/"fluffiness" betydelig bedre enn ubehandlet dun. Impregneringen er fluorkarbonfri og Bluesign-sertifisert.

Om Down Defender:
Down Defender er Marmots vannavstøtende behandling av dunet, som reduserer risikoen for at dunet blir fuktig og klumper seg sammen og dermed mister isolasjonsevnen. Behandlingen gjør dunet mer holdbart under fuktige forhold, og brukes for å maksimere sikkerheten til isolasjonen selv under ekstreme forhold. Down Defender-dun holder seg tørt 10 ganger lenger, tørker 30 % raskere og beholder loft/"fluffiness" betydelig bedre enn ubehandlet dun. Impregneringen er fluorkarbonfri og Bluesign-sertifisert.

TEMPERATURMERKING

​TEMPERATURGRENSE CWM:
Ekspedisjonsposen er så varm at den går utenfor den europeiske standardtesten. 

TEMPERATURMERKING
Det kanskje viktigste du må vurdere når man skal kjøpe ny sovepose er hvilken temperatur den skal være beregnet for. Her lærer du litt om temperaturmerking, og hva de forskjellige forkortelsene betyr for deg og nattesøvnen din.

VIKTIG Å MERKE SEG:
Noe av det aller viktigste man må undersøke når man kjøper sovepose, er selvfølgelig hvilke temperaturer soveposen er laget for. Min regel for meg selv, er at jeg alltid bruker en pose som er beregnet på en 5-10 grader kaldere enn hva været melder. Dette fordi været kan slå om, og det er bedre å være for varm og kunne regulere det med å åpne opp soveposen underveis i natta, enn å få en dårlig opplevelse på grunn av ei ubehagelig kald natt.

MERK:
Marmot setter en anbefalt temperatur, og den er merket på selve pakkposen. Dette er KUN en anbefalt temperatur, og den baserer seg på T-Limit for herrer og T-Comfort for damer.

 • T-COMFORT: 
  Kalles komfortsonen og i dette temperaturområdet kan de fleste sove komfortabelt i soveposen. Dette er temperaturområdet der en "standard" kvinne er   komfortabel. I henhold til EN/ISO-standardene, "føler hun seg ikke kald" i en "avslappet holdning.«
 • T-LIMIT: 
  Kalles overgangssonen fra komfort til risiko. I denne sonen kan mange sove komfortabelt, men noen vil kunne begynne å fryse (se lenger ned). Her er en standard mann “i en situasjon med å kjempe mot kulde (holdningen er krøllet sammen inne i soveposen), men i termisk likevekt” og ikke skjelvende. Det betyr at et sted innenfor dette området sannsynligvis er ytelsesgrensen for soveposen.
 • T-EXTREME: 
  Kalles risikosonen og er definert som en sone der en vil kunne oppleve sterk kulde og det er fare for hypotermi (nedkjøling). En gjennomsnittlig kvinne tåler maks seks timer i denne sonen.

Temperaturskalaen gir bruker en indikasjon på hvilke temperaturer som soveposen egner seg for og når den vil holde han/henne varm nok. En temperaturskala har tre nivåer: T- Comfort, T- Limit og T- Extreme. Menn som er vant til å sove ute kan fint forholde seg til T-Limit. Dette er nedre temperaturgrense for hva en voksen mann føler seg komfortabel med før han begynner å fryse. Det er likevel viktig å presisere at det er individuelle forskjeller blant menn, og uerfarne eller menn som fryser lett bør vurdere T- Comfort. Damer fryser som regel mer enn menn, og må derfor ta utgangspunktet i T- Comfort når de leter etter ny sovepose. Videre er det viktig å merke seg at på testen for temperaturskalaen blir det brukt et isolert underlag og et lag med ullundertøy. Komforttemperaturen er også målt i en fullt lukket sovepose, med lukket varmekrage.

HVA BETYR DETTE I PRAKSIS:
Standarden gjelder for en gjennomsnittlig person, i en gjennomsnittlig situasjon. Overnattingsturer er sjelden gjennomsnittlige. Folk reagerer ulikt på kulde, dagsformen kan variere og overnattingsforholdene vil være forskjellige fra gang til gang. En sprek, turvant person på en lett tur vil ikke trenge en like varm sovepose som en nybegynner på en slitsom langtur.

EGEN FORM:

 • Hvor lett fryser jeg vanligvis?
 • Hvor vant er jeg til å sove ute?
 • Hvor god form er jeg i?

BRUKSSITUASJON:

 • Hvor tøff tur skal jeg på?
 • Hvor sliten og sulten kommer jeg til å være når jeg skal legge meg?
 • Hvor godt beskyttet kommer jeg til å være? (hytte, telt, åpen himmel)
 • Hva slags liggeunderlag har jeg, og hvor mye ekstra klær, lue etc.
 • Hvor mye vekt vil jeg bære med meg?

VIKTIG:
Et annet viktig fokus man skal ha når man går til innkjøp av sovepose, er lengden. Blir man veldig liten i en lang pose, vil den mest sannsynlig oppleves kald, da vi får mye mer rom å varme opp. Ofte vil dette resultere i større kuldepunkter i posen som hindrer oss fra å holde varmen. Et godt alternativ hvis du har for stor pose er å knyte rundt et belte eller lignende rett under der føttene dine rekker. Slik forkorter du posen og det blir ikke så mye å varme opp. En lang sovepose kan fort bli en kald sovepose.

Jenter og gutter er bygd noe forskjellig, og jenter fryser ofte lettere. Passformen på soveposen er viktig, for soveposen bør hverken være for lang eller for bred. For mye luft i soveposen, betyr for mye luft å varme opp. Dette er et energisluk for kroppen, og gjør det kaldere. Om soveposen har en komforttemperatur på -20 grader, men den er 20cm for lang, så vil posen ha en mye dårligere komforttemperatur enn angitt.

STØRRELSER OG MÅL

Herre/Unisex Short Regular Long Long X-Wide
Semi-Rectangular x x x x
Mummy   x x x
Slim Mummy   x x  

00STØRRELSESGUIDE HERRE.jpg

FORKLARING AV BEGREPER

DUN SOVEPOSER
Dun er unikt. Dun er det naturmaterialet som isolerer best i forhold til sin egen vekt. Dessuten puster det også bra. Dun er meget lett og kan komprimeres ned til et lavt volum ved pakking i sekk.

HVA ER DUNSPENST (FILL POWER)?
Dun spensten angir hvor bra hvert dun fyller og hvor bra det holder formen. Dette er avgjørende for hvor godt dunet klarer å holde på luft og isolere. Den vanligste måten å måle dun spensten på, er i en skala som heter Cuin (cubic inches per ounce). For å måle dunspent og Cuin, plasserer man 20 gram av dunet som skal testes i en glass-sylinder og legger et løst lokk på toppen. Når man slipper lokket i sylinderen vil lokket bli løftet av dunet. Hvor høyt i sylinderen lokket ligger angir dunets Cuin. Har soveposen mellom 500 og 650 dun spenst er den varm og lett nok til de fleste forhold. Har jakken 800 til 900 i dun spenst, er den lett i vekt og samtidig varm nok for veldig kalde forhold.

LOFT
For å gi våre kunder mulighet til å kontrollere dun kvaliteten, angi vi størrelsen ”Loft” for alle våre soveposer. ”Loft” angir høyden av en fullstendig ekspandert soveposen i cm som lett kan måles.

HVA ER DUNBLANDING?
Dun blandinger oppgis som en prosentandel dun i forhold til fjær. En 90/10 blanding inneholder 90% dun og 10% fjær. For å oppnå maksimal varmeisolasjon per vektenhet (på for eksempel ekspedisjonsprodukter) bruker vi en høyere dun blanding på 95/5.

HVA ER FYLLMENGDE (NET FILL WEIGHT)?
Isolasjonsevnen til en dunpose er avhengig av dun blanding, dun spenst og fyllmengde. Det er ikke alltid en merkelapp opplyser om fyllmengde, men fyllmengden forteller hvor mange gram dun som er puttet inn i en sovepose. Selv om posen har mye fyll, betyr ikke det at den er varm. Man er avhengig av at fyllet er i god kvalitet. Har posen mye fyll, høy Cuin og stor prosent dun, er den varm.

DUNKVALITET, LENGDE & KVINNESOVEPOSER
Dunkvalitet angis i prosent av dun og fjær, jo mer dun desto bedre isoleringskvalitet eller luft. Fill power er ett mål som brukes gjellende dette og jo høyere verdi desto bedre isolering har soveposen. Når det gjelder lengden på soveposen så skal du velge en som passer din egen lengde. Er soveposen for lang så drar du rundt med unødvendig vekt og det tar lengre tid og varme opp den når du har krøpet ned i den. Verdt og tenke på er at det kan være bra med litt ekstra lengde så du får ned klær og skor/støvler i soveposen så de ikke fryser under natten. Kvinnesoveposer er som du sikkert har forstått av navnet utformet for og bedre passe en kvinnes kroppsform.

EN Testet
EN 13537 er en europeisk standard basert på testsituasjoner gjort i laboratorium. Testingen tar ikke hensyn til ytre forhold som vind , fuktighet eller temperatur på bakken og heller ikke bekledning i soveposen. Soveposer med dunmengde på 800 gram eller mer blir ikke EN 13537 testet.

 • 400EN – God dundyne kvalitet hvor 15 til 20 % fjær er vanlig.
 • 500EN – Helt grei dunkvalitet som egner seg som sovepose-/ dunjakkefyll.
 • 600EN – Veldig god dunkvalitet, som produsent må du jobbe for å få fatt i og opprettholde en slik kvalitet.
 • 700EN – Eksklusivt og dyrt. Så fin som andedun blir. Meget begrenset kvanta på gåsedun.
 • 800EN – Latterlig bra, latterlig dyrt, små nisjeprodusenter lager små serier i denne kvaliteten.

TENKER MARMOT PÅ MILJØET NÅR DERE VELGER UT MATERIALER TIL PRODUKTENE DERES?
Vi mener at vi ved å velge de rette materialene kan være med og påvirke helt fra starten av. Vi bruker økologisk bomull og resirkulerte materialer der det er mulig, og ellers materialer som enkelt kan resirkuleres i framtiden. Det skjer mye spennende forskning på nye og innovative materialer, og vi er alltid på utkikk etter nye og interessante materialer som er mindre skadelige for miljøet.

BRUKER MARMOT DUN FRA LEVENDE DYR?
Vår dun er ikke plukket fra levende gjess, eller gjess utsatt for tvangsforing, og tar sterk avstand fra slike metoder. Vi har skriftlige avtaler med våre leverandører/produsenter, hvor de garanterer at våre retningslinjer følges. Dette er noe vi også følger opp meget tett med fabrikkbesøk. Helt siden vi begynte med produksjon av dun-soveposer og dunjakker har vi spesifisert til våre produsenter at all dun de bruker i våre produkter skal være biprodukt til matindustri.

VEDLIKEHOLD OG RENGJØRING

 • Ikke rull soveposen. Dun og kunstfiber skal være flettet inn i hverandre for å isolere beste mulig. Dette ivaretas best hvis soveposen stappes ned i pakkposen. Rulles posen sammen hver gang den pakkes ned, vil alle fibrene i soveposen legge seg samme vei, eller ved siden av hverandre, og ikke flettes sammen som de bør. Da mister posen isoleringsevner.
   
 • Pakk opp soveposen etter du har vært på tur og heng den til lufting. Etter at posen har blitt luftet bør den puttes i oppbevaringsposen som ofte følger med når du kjøper sovepose eller en annen luftig og romslig oppbevaringspose. Ikke oppbevar soveposen i pakkposen. Soveposen vil endre form og miste isolerende egenskaper hvis den ligger sammenklemt over lengre tid.
   
 • Du kan vaske små soveposer med dunfyll hjemme, men da er du avhengig av å tørketromle etter vask. Det er viktig at dunen tørker raskt, ellers vil den klumpe seg sammen, miste isolerinsegenskaper og begynne å lukte vondt. Husk å ha posen ioppbevaringstrekket under tørking i trommel.
   
 • Større dunposer bør leveres til et vaskeri som har kompetanse på vask av dunprodukter.
   
 • Hvis du bruker lakenpose inne i soveposen, vil det fungere som sengetøy og dermed hindre soveposen i å bli møkkete. Da blir ikke behovet for å vaske soveposen like stort.
 • Dunlekkasje & rifter

 • De fleste dunsoveposene er sydde av «dunsikkert» material som forhindrer dunet fra og trenge seg ut. Om noen fjær trenger seg ut så gjør ikke det så mye. Dette er veldig vanlig når soveposen er ny og dunet ikke har rukket å «legge» seg. Stikker en fjær seg ut kan du dra den tilbake gjennom og forsiktig dra den fra andre siden. Hullet pennen skaper bruker å være minimal og det stenges oftest igjen av seg selv. Får du ett lite hull eller en rift i soveposen når du er ute i naturen er det enklest og fikse åpningen med sølvteip.

RENGJØRING

 • Maskinvask på 40 grader
 • Husk å lukke alle glidelåser
 • Bruk helst vaskemiddel ment for dun, eller 1/3-dose av mildt, flytende vaskemidde
 • Ikke bruk skyllemiddel
 • Skyll 3-5 ganger ekstra etter vask
 • Det anbefales å sentrifugere soveposen etter vask, før den tørkes i tørketrommel
 • Tørkes så i tørketrommel innstilt på lav varme, sammen med et par tennisballer. Tennisballene hjelper å dunke fyllet tilbake i posisjon. Tørk til posen er helt tørr, noe som kan ta flere timer
 • Bruke hendene til å fjerne eventuelle klumper av dun både under og etter tørking i trommel
 • La deretter soveposen lufttørke i 1-2 dager etter at den er tromlet​