Størrelsesguide

STØRRELSESGUIDE BARN.jpg

Litt om syntetiske soveposer

  • Syntetiske soveposer fortsettere å varme, selv om de blir våte.
  • Syntetiske soveposer er billigere enn dun.
  • Syntetiske poser veier mer og tar større plass enn dun.
  • Det er lettere å rengjøre en sovepose med syntetisk fyll og få tilbake de samme kvalitetene den hadde før vask enn det er med en dunpose.
  • En sovepose med syntetisk fyll kan henge og tørke eller ligge på et gulv med varmekabler. Det går ikke med en dunpose.

TIPS
Hvis du har en sovepose som er for stor, eller om et av barna skal låne din sovepose, finnes det et enkelt triks. Bruk en lisse eller rem til å snurpe igjen posen litt nedenfor føttene. Da kan du lett justere soveposen så den blir i riktig størrelse til brukeren. Det blir lettere for en liten kropp å varme opp soveposen og barnet vil sove bedre. Husk at soveposer kommer i ulik fasong. Hvis man sover urolig, eller ikke er vant til å sove i sovepose kan det være lurt med en romslig eller rektangulær pose.

Vedlikehold av soveposen

Ikke rull soveposen. Dun og kunstfiber skal være flettet inn i hverandre for å isolere beste mulig. Dette ivaretas best hvis soveposen stappes ned i pakkposen. Rulles posen sammen hver gang den pakkes ned, vil alle fibrene i soveposen legge seg samme vei, eller ved siden av hverandre, og ikke flettes sammen som de bør. Da mister posen isoleringsevner.

Pakk opp soveposen etter du har vært på tur og heng den til lufting. Etter at posen har blitt luftet bør den puttes i oppbevaringsposen som ofte følger med når du kjøper sovepose eller en annen luftig og romslig oppbevaringspose. Ikke oppbevar soveposen i pakkposen. Soveposen vil endre form og miste isolerende egenskaper hvis den ligger sammenklemt over lengre tid.

Du kan vaske små soveposer med dunfyll hjemme, men da er du avhengig av å tørketromle etter vask. Det er viktig at dunen tørker raskt, ellers vil den klumpe seg sammen, miste isolerinsegenskaper og begynne å lukte vondt. Husk å ha posen ioppbevaringstrekket under tørking i trommel.

Større dunposer bør leveres til et vaskeri som har kompetanse på vask av dunprodukter.

Hvis du bruker lakenpose inne i soveposen, vil det fungere som sengetøy og dermed hindre soveposen i å bli møkkete. Da blir ikke behovet for å vaske soveposen like stort.