Størrelser og mål

Vapor 2P MÅL.jpg

Forklaring av begreper

68D/40D/15D/20D/40D
D-en står for Denier, som er måleenhet for fibertetthet i tekstiler. Kort forklart så sier det noe om tykkelsen på teltduken.

POLYESTER TAFFETA
Dette er en stofftype, polyester er som kjent et kunstfiber produsert av plast og plantemateriale, Taffeta forteller at dette er vevd vha. en spesiell teknikk.

F/R
Betyr brannhemmende. Et telt som er brannhemmende betyr bare at det er motstandsdyktig mot brann og betyr ikke brannsikker. Bruk alltid sikker praksis med bål og andre brannkilder i og utenfor teltet ditt. R-verdien refererer til isolasjonsmaterialets evne til å motstå varmestrøm.

PU
PU (og sjelden PE) belegg brukes ofte i telt i forbindelse med silikonbelegg. Denne kombinasjonen blir vanligvis referert til som sil / PU. Dette betyr at den ene siden av stoffet (vanligvis innsiden) er belagt med PU og den andre siden er belagt med silikon.

BUNNDUK & FOOTPRINT

Begge ordene betyr det samme. Enkelt forklart er det et løst gulv som man legger ut under selve teltet. Dette forlenger livslengden på teltets "originale" gulv og reduserer kondensering i teltet. Mange bunnduker dekker også forteltet.

VESTIBYLE/FORTELT:
Med fortelt mener man det lille rommet før man går inn i sovedelen. Man kan nesten sammenligne det med en gang. Her kan man for eksempel oppbevare utstyr som man ikke vil dra med seg inn i teltet og er det dårlig vær kan man også lage mat her. Skal du lage mat i forteltet må du være ekstremt forsiktig pga. brannfare. Om man ikke har en bunnduk (også kalt footprint), da har som regel ikke forteltet noen form for gulv i det hele tatt. Forteltet er som regel størst på tunneltelt.

STORMMATTER
En stormmatte er en stoffklaff langs bakken med en bredde på ca 20-25 cm. Denne kan man legge stein eller snø på for å holde teltet ekstra godt på plass i vind dårlig vær. Mange ønsker å ha stormmatter på vintertelt. Vær imidlertid oppmerksom på at når stormmattene er helt dekket vil teltet bli enda tettere, noe som øker kravene til god lufting og ventilasjon.

SNØPLUGGER
Teltplugger som er laget for bruk i snø. Lengre, bredere og tyngre enn vanlige plugger.

GLIDELÅS
Glidelåsen er et viktig komponent i et telt, og marmot benytter derfor glidelåser fra verdens ledende glidelåsprodusent YKK. Glidelåsene fra YKK er solide, og enkle å bruke under alle forhold. På alle modellene er glidelåsen i ytterteltet beskyttet av en glidelåsklaff som forhindrer vann i å trenge gjennom glidelåsen. Den beskytter også mot skitt og støv, og reduserer faren for ising av låsen ved vinterbruk.

MINIMUNSVEKT (MINIMUN WEIGHT)
Er den samlede vekten av kun innertelt, yttertelt og teltstenger. Det absolutt nødvendige.

MAKSIMAL VEKT (MAXIMUM WEIGHT/PACKAGED WEIGHT)
Er den totale vekten av teltet og alle tilhørende deler: Inner- og yttertelt, teltstenger, teltplugger, pakkpose for teltstenger og teltplugger, pakkpose for teltet, instruksjoner, reparasjonsutstyr og alle andre ting som produsenten sender med teltet.