LES MER OM PRODUKTET

Angel Fire er Marmots dame klassiker for vår, sommer og høst da temperaturene kan krype litt under null. Soveposen har lav vekt og lite pakkevolum i forhold til sin varmegrad og er spesielt tilpasset for kvinner.

At soveposen er damespesifikk innebærer at soveposen har ekstra isolering i de deler der jentene fryser lettere, blant annet i fotboksen og rundt bålet for å holde varmen bedre uten å bli alt for tung. 

Det vanntette dunet gjør at den klarer fuktig norsk klima og den slitesterke utsiden i nylon har en vannavvisende DWR-behandling. Med en komforttemperatur for kvinner på -3°C klarer den en bra bit under frostgrensen uten å trenge å fryse. Husk at temperaturopplevelsen alltid er personlig. Vet du at du som regel er frossen kan du bruke et soveposelaken eller ha et understell på deg for å øke varmen noen grader.

Marmot er velkjente for sin høye kvalitet på soveposer og denne oppgraderte modellen av klassikeren er inget unntak, her får du velfylte dunkanaler uten varmelekkasje, en velformet hette og noen nye funksjonelle detaljer. Den nye serien har doble toveis glidelås som går halvveis slik at du kan åpne opp på begge siden for ventilasjon, men også for at du skal kunne stikke ut armene av soveposen når du skal nyte morgenkaffen. Innvendig på oversiden har glidelåsene ekstra brede dunfylte klaffer så du ved behov kan åpne opp og bruke den øvre delen av soveposen som et behagelig teppe. Fotboksen er utstyrt med glidelås som gjør det mulig å få mer rom for føttene, eller dra den sammen når det er skikkelig kaldt for mindre luft i soveposen, som gir mer varme. 

Soveposen leveres med oppbevaringspose og pakkepose. Alle soveposer skal oppbevares ukomprimerte i oppbevaringspose mellom turer. På denne måten beholder dunet sin kvalitet og isolerende evner over mye lengre tid. 

Om Down Defender:
Down Defender er Marmots vannavvisende behandling av dunet, som minsker risikoen for at dunet blir fuktig og klumper seg sammen og dermed mister sin isolerende egenskap. Behandlingen gjør dunet mer motstandsdyktig i fuktige forhold, og brukes for å maksimere sikkerheten i isoleringen, selv under ekstremt vær.
Down Defender-dun holder seg tørt 10 ganger lengre, tørker 30 % fortere og beholder sin fluff betydelig bedre enn ubehandlet dun. Impregneringen er fluorkarbonfri og Bluesign-sertifisert.

TEMPERATURMERKING

TEMPERATURGRENSE WMS ANGEL FIRE:
Komforttemperaturen på -3°C er temperaturgrensen for en god natts søvn dersom du er kvinne. Hvis du vet at du er frossen av deg så kan du benytte et soveposelaken eller ha på et undertøyssett for å øke temperaturen noen grader.

TEMPERATURMERKING
Det kanskje viktigste du må vurdere når man skal kjøpe ny sovepose er hvilken temperatur den skal være beregnet for. Her lærer du litt om temperaturmerking, og hva de forskjellige forkortelsene betyr for deg og nattesøvnen din.

VIKTIG Å MERKE SEG:
Noe av det aller viktigste man må undersøke når man kjøper sovepose, er selvfølgelig hvilke temperaturer soveposen er laget for. Min regel for meg selv, er at jeg alltid bruker en pose som er beregnet på en 5-10 grader kaldere enn hva været melder. Dette fordi været kan slå om, og det er bedre å være for varm og kunne regulere det med å åpne opp soveposen underveis i natta, enn å få en dårlig opplevelse på grunn av ei ubehagelig kald natt.

MERK:
Marmot setter en anbefalt temperatur, og den er merket på selve pakkposen. Dette er KUN en anbefalt temperatur, og den baserer seg på T-Limit for herrer og T-Comfort for damer.

  • T-COMFORT: 
    Kalles komfortsonen og i dette temperaturområdet kan de fleste sove komfortabelt i soveposen. Dette er temperaturområdet der en "standard" kvinne er   komfortabel. I henhold til EN/ISO-standardene, "føler hun seg ikke kald" i en "avslappet holdning.«
  • T-LIMIT: 
    Kalles overgangssonen fra komfort til risiko. I denne sonen kan mange sove komfortabelt, men noen vil kunne begynne å fryse (se lenger ned). Her er en standard mann “i en situasjon med å kjempe mot kulde (holdningen er krøllet sammen inne i soveposen), men i termisk likevekt” og ikke skjelvende. Det betyr at et sted innenfor dette området sannsynligvis er ytelsesgrensen for soveposen.
  • T-EXTREME: 
    Kalles risikosonen og er definert som en sone der en vil kunne oppleve sterk kulde og det er fare for hypotermi (nedkjøling). En gjennomsnittlig kvinne tåler maks seks timer i denne sonen.

Temperaturskalaen gir bruker en indikasjon på hvilke temperaturer som soveposen egner seg for og når den vil holde han/henne varm nok. En temperaturskala har tre nivåer: T- Comfort, T- Limit og T- Extreme. Menn som er vant til å sove ute kan fint forholde seg til T-Limit. Dette er nedre temperaturgrense for hva en voksen mann føler seg komfortabel med før han begynner å fryse. Det er likevel viktig å presisere at det er individuelle forskjeller blant menn, og uerfarne eller menn som fryser lett bør vurdere T- Comfort. Damer fryser som regel mer enn menn, og må derfor ta utgangspunktet i T- Comfort når de leter etter ny sovepose. Videre er det viktig å merke seg at på testen for temperaturskalaen blir det brukt et isolert underlag og et lag med ullundertøy. Komforttemperaturen er også målt i en fullt lukket sovepose, med lukket varmekrage.

HVA BETYR DETTE I PRAKSIS:
Standarden gjelder for en gjennomsnittlig person, i en gjennomsnittlig situasjon. Overnattingsturer er sjelden gjennomsnittlige. Folk reagerer ulikt på kulde, dagsformen kan variere og overnattingsforholdene vil være forskjellige fra gang til gang. En sprek, turvant person på en lett tur vil ikke trenge en like varm sovepose som en nybegynner på en slitsom langtur.

EGEN FORM:

  • Hvor lett fryser jeg vanligvis?
  • Hvor vant er jeg til å sove ute?
  • Hvor god form er jeg i?

BRUKSSITUASJON:

  • Hvor tøff tur skal jeg på?
  • Hvor sliten og sulten kommer jeg til å være når jeg skal legge meg?
  • Hvor godt beskyttet kommer jeg til å være? (hytte, telt, åpen himmel)
  • Hva slags liggeunderlag har jeg, og hvor mye ekstra klær, lue etc.
  • Hvor mye vekt vil jeg bære med meg?

VIKTIG:
Et annet viktig fokus man skal ha når man går til innkjøp av sovepose, er lengden. Blir man veldig liten i en lang pose, vil den mest sannsynlig oppleves kald, da vi får mye mer rom å varme opp. Ofte vil dette resultere i større kuldepunkter i posen som hindrer oss fra å holde varmen. Et godt alternativ hvis du har for stor pose er å knyte rundt et belte eller lignende rett under der føttene dine rekker. Slik forkorter du posen og det blir ikke så mye å varme opp. En lang sovepose kan fort bli en kald sovepose.

Jenter og gutter er bygd noe forskjellig, og jenter fryser ofte lettere. Passformen på soveposen er viktig, for soveposen bør hverken være for lang eller for bred. For mye luft i soveposen, betyr for mye luft å varme opp. Dette er et energisluk for kroppen, og gjør det kaldere. Om