LES MER OM PRODUKTET OG SYNTETPOSER

Marmot Womens Trestles Elite Eco 20 er en varm og komfortabel damesovepose med syntetisk isolering, som gir deg høy sovekomfort under vårens og høstens turer og utendørseventyr. Soveposen lages i to ulike typer konstruksjoner, en bølge- og en dekkonstruksjon på over- respektive undersiden, som sammen sørger for at soveposen får maksimal isolering og gir et høyt nivå av varme og komfort rundt hele kroppen. Også den syntetiske isoleringen, som lages av en unik blanding av resirkulerte fibre gir maksimal varme og har høy isolasjonsevne, samtidig som den gir en myk og komfortabel følelse mens du sover. Soveposen har også en nedbrettbar sekundær glidelås som gir deg muligheten til å ventilere soveposen innvendig, en behagelig hette i 3D-konstruksjon, en anatomisk fotboks til isolering ved føttene, og en oppbevaringslomme på soveposens innside. Både fiberisoleringen, det ytre materialet og det indre materialet består av 100% resirkulert polyester, og den vannavvisende behandlingen på utsiden er PFC-fri. Lett og luftig konstruksjon i toppen gir maksimal fylde og varme, mens en tynnere, men tettere underside er designet for å gi optimal isolasjon når du ligger i den. 

Våre syntetiske soveposer er lette, komfortable og imponerende som kan brukes vår, sommer, høst og vinter. Imponerende varme og vektforhold, og et miljøvennlig resirkulert polyester design gjør det til et godt alternativ til de dyrere og delikatere dunposene. Marmot Trestles Elite Eco er foret med Marmot's HL-ElixR Eco fiber, som bruker tre forskjellige typer polyesterfibre for å oppnå høyt varme / vektforhold, god  kompressibilitet og en myk og behagelig følelse. Både fiberisoleringen, det ytre materialet og det indre materialet består av 100% resirkulert polyester, og den vannavvisende behandlingen på utsiden er PFC-fri. Lett og luftig konstruksjon i toppen gir maksimal fylde og varme, mens en tynnere, men tettere underside er designet for å gi optimal isolasjon.

HL-ELIXR ECO
HL-ElixR Eco™ Synthetic er en unik blanding av 100%  resirkulerte fibre som gir maksimal varme, en myk følelse og et godt volum/fylde.

LITT OM SYNTETPOSER
Syntetisk stoff er kunstfiber som er fremstilt som hule tråder, eller ørsmå rør, for å holde bedre på luften og minske vekten. Mesteparten av soveposene som selges i dag er syntetiske. Syntetisk er rimeligere enn dun, mister ikke all isoleringsevne når det blir vått og er bedre for allergikere. Samtidig kan ikke syntetisk komprimeres like mye som dun, det er tyngre og stivere enn dun, og det legger seg ikke like godt til kroppen. En ekstra fordel er at syntetiske fibrer ikke "synker sammen" over tid, slik som dun kan gjøre.

Gode syntetposer prøver å imitere dunets egenskaper. Ofte blir både pakkvolum og vekt høyere, men på turer der fuktfaren er stor er syntetisk isolasjon definitivt best. Syntetisk isolasjon er mye mer vannavstøtende og trekker til seg veldig lite vann og fuktighet. Dette varierer selvfølgelig på kvaliteten, men normalt er en syntetpose/jakke også lettere å tørke ettersom det er mindre fukt som setter seg i isolasjonsmaterialet.

Mange eventyrere på polturer eller grønlandskryssinger velger derfor ofte syntetiske soveposer. På disse turene slipper de også å bære posene på ryggen ettersom de bruker pulk, så pakkvolumet er ikke så viktig som om du hadde gått med sekk.

Kunstfiber Soveposer:
1)      Allergikere kan reagere på dun, det er sjeldent tilfelle ved bruk av kunstfiber.
2)      Er du i mot produkter fra dyr, er kunstfiber tingen.
3)      Skal du overnatte i ett veldig fuktige klima, bruker man kunstfiber.
4)      Er du på jakt etter en billig pose, velg kunstfiber.
5)      Bakdelen er at det ikke lar seg komprimere i den grad dunposer gjør.
6)      Vekten er ikke spessielt lav.
7)      Det er ikke like komfortabelt som dun.
Det skal sies at det ikke bare er en type kunstfiber. Fiberne lages, som med dun, med mange grader av forskjellige kvaliteter.

TEMPERATURMERKING

TEMPERATURGRENSE TRESLES ELITE ECO 20:
Komforttemperatur (damekomfort): -6,5°C
Komforttemperaturen på -6,5°C er temperaturgrensen for en god natts søvn dersom du er kvinne. Hvis du vet at du er frossen av deg så kan du benytte et soveposelaken eller ha på et undertøyssett for å øke temperaturen noen grader.

TEMPERATURMERKING
Det kanskje viktigste du må vurdere når man skal kjøpe ny sovepose er hvilken temperatur den skal være beregnet for. Her lærer du litt om temperaturmerking, og hva de forskjellige forkortelsene betyr for deg og nattesøvnen din.

VIKTIG Å MERKE SEG:
Noe av det aller viktigste man må undersøke når man kjøper sovepose, er selvfølgelig hvilke temperaturer soveposen er laget for. Min regel for meg selv, er at jeg alltid bruker en pose som er beregnet på en 5-10 grader kaldere enn hva været melder. Dette fordi været kan slå om, og det er bedre å være for varm og kunne regulere det med å åpne opp soveposen underveis i natta, enn å få en dårlig opplevelse på grunn av ei ubehagelig kald natt.

MERK:
Marmot setter en anbefalt temperatur, og den er merket på selve pakkposen. Dette er KUN en anbefalt temperatur, og den baserer seg på T-Limit for herrer og T-Comfort for damer.

  • T-COMFORT: 
    Kalles komfortsonen og i dette temperaturområdet kan de fleste sove komfortabelt i soveposen. Dette er temperaturområdet der en "standard" kvinne er   komfortabel. I henhold til EN/ISO-standardene, "føler hun seg ikke kald" i en "avslappet holdning.«
  • T-LIMIT: 
    Kalles overgangssonen fra komfort til risiko. I denne sonen kan mange sove komfortabelt, men noen vil kunne begynne å fryse (se lenger ned). Her er en standard mann “i en situasjon med å kjempe mot kulde (holdningen er krøllet sammen inne i soveposen), men i termisk likevekt” og ikke skjelvende. Det betyr at et sted innenfor dette området sannsynligvis er ytelsesgrensen for soveposen.
  • T-EXTREME: 
    Kalles risikosonen og er definert som en sone der en vil kunne oppleve sterk kulde og det er fare for hypotermi (nedkjøling). En gjennomsnittlig kvinne tåler maks seks timer i denne sonen.

Temperaturskalaen gir bruker en indikasjon på hvilke temperaturer som soveposen egner seg for og når den vil holde han/henne varm nok. En temperaturskala har tre nivåer: T- Comfort, T- Limit og T- Extreme. Menn som er vant til å sove ute kan fint forholde seg til T-Limit. Dette er nedre temperaturgrense for hva en voksen mann føler seg komfortabel med før han begynner å fryse. Det er likevel viktig å presisere at det er individuelle forskjeller blant menn, og uerfarne eller menn som fryser lett bør vurdere T- Comfort. Damer fryser som regel mer enn menn, og må derfor ta utgangspunktet i T- Comfort når de leter etter ny sovepose. Videre er det viktig å merke seg at på testen for temperaturskalaen blir det brukt et isolert underlag og et lag med ullundertøy. Komforttemperaturen er også målt i en fullt lukket sovepose, med lukket varmekrage.

HVA BETYR DETTE I PRAKSIS:
Standarden gjelder for en gjennomsnittlig person, i en gjennomsnittlig situasjon. Overnattingsturer er sjelden gjennomsnittlige. Folk reagerer ulikt på kulde, dagsformen kan variere og overnattingsforholdene vil være forskjellige fra gang til gang. En sprek, turvant person på en lett tur vil ikke trenge en like varm sovepose som en nybegynner på en slitsom langtur.

EGEN FORM:

  • Hvor lett fryser jeg vanligvis?
  • Hvor vant er jeg til å sove ute?
  • Hvor god form er jeg i?

BRUKSSITUASJON:

  • Hvor tøff tur skal jeg på?
  • Hvor sliten og sulten kommer jeg til å være når jeg skal legge meg?
  • Hvor godt beskyttet kommer jeg til å være? (hytte, telt, åpen himmel)
  • Hva slags liggeunderlag har jeg, og hvor mye ekstra klær, lue etc.
  • Hvor mye vekt vil jeg bære med meg?

VIKTIG:
Et annet viktig fokus man skal ha når man går til innkjøp av sovepose, er lengden. Blir man veldig liten i en lang pose, vil den mest sannsynlig oppleves kald, da vi får mye mer rom å varme opp. Ofte vil dette resultere i større kuldepunkter i posen som hindrer oss fra å holde varmen. Et godt alternativ hvis du har for stor pose er å knyte rundt et belte eller lignende rett under der føttene dine rekker. Slik forkorter du posen og det blir ikke så mye å varme opp. En lang sovepose kan fort bli en kald sovepose.

Jenter og gutter er bygd noe forskjellig, og jenter fryser ofte lettere. Passformen på soveposen er viktig, for soveposen bør hverken være for lang eller for bred. For mye luft i soveposen, betyr for mye luft å varme opp. Dette er et energisluk for kroppen, og gjør det kaldere. Om soveposen har en komforttemperatur på -20 grader, men den er 20cm for lang, så vil posen ha en mye dårligere komforttemperatur enn angitt.

STØRRELSESGUIDE DAMER

STØRRELSESGUIDE DAMER.jpg

VEDLIKEHOLD OG RENGJØRING

Her får du gode tips til hvordan du vedlikeholder og vasker soveposen din:

SOVEPOSEN BØR LUFTES GODT
I stedet for å vaske soveposen hyppig, burde du heller lufte den jevnlig. For mange vask vil nemlig redusere isoleringseffekten på sikt. Og det er nettopp isolasjonen som skal holde deg varm gjennom natta - enten det er dun eller syntetisk fyllemasse.

Er du ute på tur og forflytter deg fra dag til dag, husk å stappe soveposen ned i soveposetrekket etter hver natt, fremfor at du ruller den sammen. Dette hjelper med å holde dunet jevnt spredd på riktig plass i soveposen. Rulling kan forskyve dunet slik at det i stedet hoper seg opp.

Skal du oppholde deg i samme leir over flere dager, så kan soveposen heller ligge utenfor trekket i teltet. Heng den gjerne ut til lufting etter hver natt hvir været tilsier det.

SLIK OPPBEVARER DU SOVEPOSEN
For å unngå at det oppstår mugg under oppbevaring, så må du sørge for at soveposen er helt tørr før du lagrer den på et tørt sted. Etter endt tur, la derfor soveposen lufttørke over en stol eller et klesstativ til den føles helt tørr. Dette kan fort ta et par dager.

I stedet for å stappe posen tilbake i pakksekken når den er tørr, så skal du heller benytte en stor og luftig tøypose til oppbevaring. En slik pose medfølger som regel ved kjøp. Rist og klem litt på tøyposen ved jevne mellomrom for å spre dunet litt. Slik oppbevaring unngår at fyllet komprimeres og bevarer derfor isoleringsegenskapene.

VASK AV SOVEPOSER MED SYNTETISK FYLL

  • Maskinvask på 40 grader

  • Husk å lukke alle glidelåser

  • Bruk et såpebasert vaskemiddel, eller litt flytende vaskemiddel (mild type)

  • Ikke bruk skyllemiddel

  • Det anbefales å bruke tørketrommel på lav varme med tennisballer, eller at den henges/legges for å lufttørke i et par dager

MARMOT OG BÆREKRAFT

HISTORIEN OM MARMOT
Marmot har siden sin beskjedne start i 1974 tatt store steg mot å være en av verdens ledende produsenter av teknisk bekledning, telt og soveposer. Alt startet som en beskjeden klatreklubb for aktive studenter i USA med en unik interesse for klatring og utendørs aktiviteter. Det var trangen til å skape optimale opplevelser som førte til at de to kameratene fattet interesse for å utvikle produkter som ville bidra til at deres ekspedisjoner ble enda bedre. Det var spesielt interessen for dun og egenskapene i kalde omgivelser som var den største lidenskapen. Deres første produserte sovepose CWM med temperatur rating på -40 c er fortsatt med i kolleksjonen, klart i en mer moderne utførelse. Marmot sin største og første samarbeidspartner helt i fra begynnelsen var GORE-TEX® noe som gjør Marmot til den partneren som har lengst fartstid/samarbeid med GORE-TEX® gjennom tidene. I tillegg til samarbeidet med Gore, har Marmot utviklet egne materialer for å optimalisere pustegenskaper og vannbestandighet i samarbeid med egne atleter for å skape produkter som passer inn naturens utfordrende elementer. https://www.marmot.eu/our-story.html

BLUE SIGN
Marmot bruker Bluesign, organisk bomull, GOTS, samt Envirofree, et Marmot-initiativ for å redusere kjemikalier i produksjonsprosessen. Gjennom sin Marmot Down Policy er de forpliktet til etisk behandling av dyr under produksjon. De støtter også en rekke sosiale og bevarende oppsøkende innsatser.

Marmots retningslinjer for dyrerettigheter: Vi tror på human behandling av dyr. Vi bruker ikke dun levert av "live pluck"-operasjoner. Vi bruker kun dun gitt etter at gjess er høstet til mat. Leverandørene våre er pålagt å bekrefte at de overholder våre retningslinjer for dyrerettigheter.

BÆREKRAFT MARMOT
Marmot er fullt forpliktet til bærekraft og miljøvern. Det er stadig flere produkter i kolleksjonen som er laget av resirkulert polyester, økologisk bomull og andre miljøvennlige materialer. Vi veiledes av følgende premiss: Hvis vi kan oppnå samme eller bedre produktytelse ved å bruke miljøvennlige stoffer, vil vi bruke dem. Nedenfor kan du lese mer.

https://www.marmot.eu/sustainability.html
https://www.marmot.eu/sustainability-people.html
https://www.marmot.eu/sustainability-product.html
https://www.marmot.eu/sustainability-planet.html
https://www.marmot.com/vendor-compliance-policy.html

Vi tenker på innovasjon som et kraftig verktøy.
Det er kjernen i det vi gjør hver dag. Det er også det som gjør vår forpliktelse til å produsere ytelsesdrevet friluftsutstyr og klær på en sosialt og miljøvennlig måte så effektiv. Fra å fremme humane arbeidsforhold til å utforske nye måter å redusere karbonavtrykket vårt og øke bevaringen på, bruker vi innovasjon for å minimere vår innvirkning på miljøet og fremme trivselen til våre ansatte. Vår lidenskap for bærekraft er drevet av en tredelt filosofi: Menneske / Produkt / Planet™.

MENNESKE
Fremme rettferdige, humane arbeidsforhold, støtte sosiale tiltak og fremme mangfold og inkludering i friluftsliv. 
Les mer

PRODUKT
Produser ytelsesklær og utendørsutstyr som oppfyller forventningene til fjellfagfolk og entusiaster.
Les mer

PLANET
Produsere miljøbevisste produkter og oppmuntre til god forvaltning utendørs.
Les mer