Størrelsesguide

STØRRELSESGUIDE DAMER.jpg

Forklaring av begreper

Hva er dunspenst (Fill Power)?
Dunspensten angir hvor bra hvert dun fyller og hvor bra det holder formen. Dette er avgjørende for hvor godt dunet klarer å holde på luft og isolere. Den vanligste måten å måle dunspensten på, er i en skala som heter Cuin (cubic inches per ounce). For å måle dunspent og Cuin, plasserer man 20 gram av dunet som skal testes i en glass-sylinder og legger et løst lokk på toppen. Når man slipper lokket i sylinderen vil lokket bli løftet av dunet. Hvor høyt i sylinderen lokket ligger angir dunets Cuin. Har soveposen mellom 500 og 650 dunspenst er den varm og lett nok til de fleste forhold. Har jakken 800 til 900 i dunspenst, er den lett i vekt og samtidig varm nok for veldig kalde forhold.

Hva er fyllmengde (Net Fill Weight)?
Isolasjonsevnen til en dunpose er avhengig av dunblanding, dunspenst og fyllmengde. Det er ikke alltid en merkelapp opplyser om fyllmengde, men fyllmengden forteller hvor mange gram dun som er puttet inn i en sovepose.Selv om posen har mye fyll, betyr ikke det at den er varm. Man er avhengig av at fyllet er i god kvalitet. Har posen mye fyll, høy Cuin og stor prosent dun, er den varm.

EN Testet
EN 13537 er en europeisk standard basert på testsituasjoner gjort i laboratorium. Testingen tar ikke hensyn til ytre forhold som vind , fuktighet eller temperatur på bakken og heller ikke bekledning i soveposen. Soveposer med dunmengde på 800 gram eller mer blir ikke EN 13537 testet.

  • 400EN – God dundyne kvalitet hvor 15 til 20 % fjær er vanlig.
  • 500EN – Helt grei dunkvalitet som egner seg som sovepose-/ dunjakkefyll.
  • 600EN – Veldig god dunkvalitet, som produsent må du jobbe for å få fatt i og opprettholde en slik kvalitet.
  • 700EN – Eksklusivt og dyrt. Så fin som andedun blir. Meget begrenset kvanta på gåsedun.
  • 800EN – Latterlig bra, latterlig dyrt, små nisjeprodusenter lager små serier i denne kvaliteten.

Dunkvalitet, lengde & kvinnesoveposer
Dunkvalitet angis i prosent av dun og fjær, jo mer dun desto bedre isoleringkvalitet eller luft. Fill power er ett mål som brukes gjellende dette og jo høyere verdi desto bedre isolering har soveposen. Når det gjelder lengden på soveposen så skal du velge en som passer din egen lengde. Er soveposen for lang så drar du rundt med unødvendig vekt og det tar lengre tid og varme opp den når du har krøpet ned i den. Verdt og tenke på er at det kan være bra med litt extra lengde så du får ned klær og skor/støvler i soveposen så de ikke fryser under natten. Kvinnesoveposer er som du sikkert har forstått av navnet utformet for og bedre passe en kvinnes kroppsform.

YKK-Glidelås
Det finnes to forskjellige typer glidelåser: tann- og spiralglidelåser. Ved soveposer bør en helst ikke bruke tannglidelåser siden det er lettere å kile fast stoff i disse. Marmot bruker kun høykvalitets toveis-spiralglidelåser fra YKK. I tillegg forhindrer en innvendig klaff kiling av stoff. 

Loft
For å gi våre kunder mulighet til å kontrollere dunkvaliteten, angi vi størrelsen ”Loft” for alle våre soveposer. ”Loft” angir høyden av en fullstendig ekspandert soveposen i cm som lett kan måles.

Vedlikehold av soveposen

  • Ikke rull soveposen. Dun og kunstfiber skal være flettet inn i hverandre for å isolere beste mulig. Dette ivaretas best hvis soveposen stappes ned i pakkposen. Rulles posen sammen hver gang den pakkes ned, vil alle fibrene i soveposen legge seg samme vei, eller ved siden av hverandre, og ikke flettes sammen som de bør. Da mister posen isoleringsevner.
     
  • Pakk opp soveposen etter du har vært på tur og heng den til lufting. Etter at posen har blitt luftet bør den puttes i oppbevaringsposen som ofte følger med når du kjøper sovepose eller en annen luftig og romslig oppbevaringspose. Ikke oppbevar soveposen i pakkposen. Soveposen vil endre form og miste isolerende egenskaper hvis den ligger sammenklemt over lengre tid.
     
  • Du kan vaske små soveposer med dunfyll hjemme, men da er du avhengig av å tørketromle etter vask. Det er viktig at dunen tørker raskt, ellers vil den klumpe seg sammen, miste isolerinsegenskaper og begynne å lukte vondt. Husk å ha posen ioppbevaringstrekket under tørking i trommel.
     
  • Større dunposer bør leveres til et vaskeri som har kompetanse på vask av dunprodukter.
     
  • Hvis du bruker lakenpose inne i soveposen, vil det fungere som sengetøy og dermed hindre soveposen i å bli møkkete. Da blir ikke behovet for å vaske soveposen like stort.
  • Dunlekkasje & rifter
    De fleste dunsoveposene er sydde av «dunsikkert» material som forhindrer dunet fra og trenge seg ut. Om noen fjær trenger seg ut så gjør ikke det så mye. Dette er veldig vanlig når soveposen er ny og dunet ikke har rukket å «legge» seg. Stikker en fjær seg ut kan du dra den tilbake gjennom og forsiktig dra den fra andre siden. Hullet pennen skaper bruker å være minimal og det stenges oftest igjen av seg selv. Får du ett lite hull eller en rift i soveposen når du er ute i naturen er det enklest og fikse åpningen med sølvteip.

Rengjøring av dunpose

  • Maskinvask på 40 grader
  • Husk å lukke alle glidelåser
  • Bruk helst vaskemiddel ment for dun, eller 1/3-dose av mildt, flytende vaskemidde
  • Ikke bruk skyllemiddel
  • Skyll 3-5 ganger ekstra etter vask
  • Det anbefales å sentrifugere soveposen etter vask, før den tørkes i tørketrommel
  • Tørkes så i tørketrommel innstilt på lav varme, sammen med et par tennisballer. Tennisballene hjelper å dunke fyllet tilbake i posisjon. Tørk til posen er helt tørr, noe som kan ta flere timer
  • Bruke hendene til å fjerne eventuelle klumper av dun både under og etter tørking i trommel
  • La deretter soveposen lufttørke i 1-2 dager etter at den er tromlet