Størrelsesguide

STØRRELSESGUIDE DAMER.jpg

Forklaring av begreper

Hva er dunspenst (Fill Power)?
Dunspensten angir hvor bra hvert dun fyller og hvor bra det holder formen. Dette er avgjørende for hvor godt dunet klarer å holde på luft og isolere. Den vanligste måten å måle dunspensten på, er i en skala som heter Cuin (cubic inches per ounce). For å måle dunspent og Cuin, plasserer man 20 gram av dunet som skal testes i en glass-sylinder og legger et løst lokk på toppen. Når man slipper lokket i sylinderen vil lokket bli løftet av dunet. Hvor høyt i sylinderen lokket ligger angir dunets Cuin. Har soveposen mellom 500 og 650 dunspenst er den varm og lett nok til de fleste forhold. Har jakken 800 til 900 i dunspenst, er den lett i vekt og samtidig varm nok for veldig kalde forhold.

Hva er fyllmengde (Net Fill Weight)?
Isolasjonsevnen til en dunpose er avhengig av dunblanding, dunspenst og fyllmengde. Det er ikke alltid en merkelapp opplyser om fyllmengde, men fyllmengden forteller hvor mange gram dun som er puttet inn i en sovepose.Selv om posen har mye fyll, betyr ikke det at den er varm. Man er avhengig av at fyllet er i god kvalitet. Har posen mye fyll, høy Cuin og stor prosent dun, er den varm.

Vedlikehold av soveposen

Ikke rull soveposen. Dun og kunstfiber skal være flettet inn i hverandre for å isolere beste mulig. Dette ivaretas best hvis soveposen stappes ned i pakkposen. Rulles posen sammen hver gang den pakkes ned, vil alle fibrene i soveposen legge seg samme vei, eller ved siden av hverandre, og ikke flettes sammen som de bør. Da mister posen isoleringsevner.

Pakk opp soveposen etter du har vært på tur og heng den til lufting. Etter at posen har blitt luftet bør den puttes i oppbevaringsposen som ofte følger med når du kjøper sovepose eller en annen luftig og romslig oppbevaringspose. Ikke oppbevar soveposen i pakkposen. Soveposen vil endre form og miste isolerende egenskaper hvis den ligger sammenklemt over lengre tid.

Du kan vaske små soveposer med dunfyll hjemme, men da er du avhengig av å tørketromle etter vask. Det er viktig at dunen tørker raskt, ellers vil den klumpe seg sammen, miste isolerinsegenskaper og begynne å lukte vondt. Husk å ha posen ioppbevaringstrekket under tørking i trommel.

Større dunposer bør leveres til et vaskeri som har kompetanse på vask av dunprodukter.

Hvis du bruker lakenpose inne i soveposen, vil det fungere som sengetøy og dermed hindre soveposen i å bli møkkete. Da blir ikke behovet for å vaske soveposen like stort.