Størrelsesguide

STØRRELSESGUIDE DAMER.jpg

Litt om syntetiske soveposer

Syntetisk stoff er kunstfiber som er fremstilt som hule tråder, eller ørsmå rør, for å holde bedre på luften og minske vekten. Mesteparten av soveposene som selges i dag er syntetiske. Syntetisk er rimeligere enn dun, mister ikke all isoleringsevne når det blir vått og er bedre for allergikere. Samtidig kan ikke syntetisk komprimeres like mye som dun, det er tyngre og stivere enn dun, og det legger seg ikke like godt til kroppen. En ekstra fordel er at syntetiske fibrer ikke "synker sammen" over tid, slik som dun kan gjøre.

Gode syntetposer prøver å imitere dunets egenskaper. Ofte blir både pakkvolum og vekt høyere, men på turer der fuktfaren er stor er syntetisk isolasjon definitivt best. Syntetisk isolasjon er mye mer vannavstøtende og trekker til seg veldig lite vann og fuktighet. Dette varierer selvfølgelig på kvaliteten, men normalt er en syntetpose/jakke også lettere å tørke ettersom det er mindre fukt som setter seg i isolasjonsmaterialet.

Mange eventyrere på polturer eller grønlandskryssinger velger derfor ofte syntetiske soveposer. På disse turene slipper de også å bære posene på ryggen ettersom de bruker pulk, så pakkvolumet er ikke så viktig som om du hadde gått med sekk.

Fordeler kunstfiber:
1)      Allergikere kan reagere på dun, det er sjeldent tilfelle ved bruk av kunstfiber.
2)      Er du i mot produkter fra dyr, er kunstfiber tingen.
3)      Skal du overnatte i ett veldig fuktige klima, bruker man kunstfiber.
4)      Er du på jakt etter en billig pose, velg kunstfiber.
5)      Bakdelen er at det ikke lar seg komprimere.
6)      Vekten er ikke spessielt lav.
7)      Det er ikke like komfortabelt som dun.
Det skal sies at det ikke bare er en type kunstfiber. Fiberne lages, som med dun, med mange grader av forskjellige kvaliteter.

Vedlikehold av soveposen

Her får du gode tips til hvordan du vedlikeholder og vasker soveposen din:

SOVEPOSEN BØR LUFTES GODT

I stedet for å vaske soveposen hyppig, burde du heller lufte den jevnlig. For mange vask vil nemlig redusere isoleringseffekten på sikt. Og det er nettopp isolasjonen som skal holde deg varm gjennom natta - enten det er dun eller syntetisk fyllemasse.

Er du ute på tur og forflytter deg fra dag til dag, husk å stappe soveposen ned i soveposetrekket etter hver natt, fremfor at du ruller den sammen. Dette hjelper med å holde dunet jevnt spredd på riktig plass i soveposen. Rulling kan forskyve dunet slik at det i stedet hoper seg opp.

Skal du oppholde deg i samme leir over flere dager, så kan soveposen heller ligge utenfor trekket i teltet. Heng den gjerne ut til lufting etter hver natt hvir været tilsier det.

SLIK OPPBEVARER DU SOVEPOSEN

For å unngå at det oppstår mugg under oppbevaring, så må du sørge for at soveposen er helt tørr før du lagrer den på et tørt sted. Etter endt tur, la derfor soveposen lufttørke over en stol eller et klesstativ til den føles helt tørr. Dette kan fort ta et par dager.

I stedet for å stappe posen tilbake i pakksekken når den er tørr, så skal du heller benytte en stor og luftig tøypose til oppbevaring. En slik pose medfølger som regel ved kjøp. Rist og klem litt på tøyposen ved jevne mellomrom for å spre dunet litt. Slik oppbevaring unngår at fyllet komprimeres og bevarer derfor isoleringsegenskapene.

VASK AV SOVEPOSER MED SYNTETISK FYLL

  • Maskinvask på 40 grader

  • Husk å lukke alle glidelåser

  • Bruk et såpebasert vaskemiddel, eller litt flytende vaskemiddel (mild type)

  • Ikke bruk skyllemiddel

  • Det anbefales å bruke tørketrommel på lav varme med tennisballer, eller at den henges/legges for å lufttørke i et par dager