LES MER OM RIPSTICK TOUR 88

For sesongen 2021/2022 introduserer Elan med stolthet Ripstick Tour som er en krysning mellom våre to serier Ripstick og Ibex. Hovedfokuset med denne nye serien har vært å skape et optimalt samspill mellom kjøreegenskaper og lav vekt. Fokuset har vært å beholde alle egenskapene en tradisjonell toppturski gir oss slik at gå egenskapene ivaretas og fokus på lav  vekt opprettholdes for økt utholdenhet. I tillegg legges det stor vekt på å ivareta de unike kjøreegenskapene Ripstick har gitt oss gjennom flere år slik at man får den perfekte krysningen mellom de to seriene.

Elan Ripstick Tour 88 er skien som mange har ventet på. Lett, flytende, rask, stabil, sterk og allsidig - alt på samme tid. 
Designet sammen med våre freeride-idrettsutøvere og guider som krever perfeksjon overalt hvor de går, har den banebrytende konstruksjonen gjort det mulig for oss å redusere vekten til et minimum og presse ytelsen maksimalt, samtidig som vi opprettholder en leken følelse for alle aspekter av reisen. Denne skien med 88 mm midje er veldig lett og lett å manøvrere, men likevel behendig dyktig, noe som gjør den til en ekte moderne touring ski.

Free touring-segmentet er trenden innen alpint; Det er viktig å kombinere lett utstyr som fungerer i pulver og forblir stabilt under variable forhold. Ripstick Tour 88 er den perfekte midjen for å føle seg trygg på utforkjøringer og smal nok til å nyte komfortable, lange oppoverbakker, noe som gjør det til det søte stedet for touring ski. Med en lengde på ca. 1250 g per ski i lengde 170 cm har vi siktet oss inn på den optimale vekten for en touringski, uten å ofre stabiliteten og ytelsene i nedoverbakken. Sammen med 305 g C-RAIDER tech-binding og Ripstick Tour 88-hud, er det en komplett, lett pakke som vil utføre og inspirere. Med nøye designet CARBON BRIDGE TECHNOLOGY implementerte vi en karbonstangforsterkning for å koble energien til skien for en jevn følelse med leken retur. Lengden på forsterkningen er designet for nøyaktige tiltak for å redusere vibrasjoner og tippeprat. En redusert sideveggform gir skien et unikt utseende med funksjonell vektreduksjon, mens fulle sidevegger øker kanttrykket og kontakten. Med en freeride-profil og form har vi forsikret at dette er den perfekte kombinasjonen av vekt til ytelsesforhold for alle skiløpere, under alle forhold som finnes i baklandet.

VIKTIGE EGENSKAPER
Mest effektiv i oppoverbakke
Beste kantgrep
Kvikk svinginngang og utgang
Leken rebound
Letteste vekt

TUBELITE TREKJERNE:
Trekjernen som brukes på tour er full laminert og ultralett. Stavene er satt sammen på en slik måte at  de harmonerer optimalt med carbonstaven som går gjennom kjernen. Samspillet mellom kjernen og  carbon optimaliserer hverandre i stivhet og sørger for stivhet/pop og stabilitet i hele skien. Selve  karbonstaven er lagt/frest ned i kjernen i monteringsområdet slik at man er fristilt i valg og  montering av bindinger.

CARBONROD:
En av suksess faktorene til vår Ripstick serie er den utstrakte bruken av carbon i selve oppbygningen  av skiene. Carbon har utallige egenskaper i tillegg til lav vekt og i kombinasjon med trekjernen, har vi  mulighet for å balansere stivheten i skien, for økt stabilitet og respons. Selve carbonstaven på denne  modellen er visuelt synlig på skien i fremre og bakre del. Årsaken til at selve carbonstaven ikke er lagt  helt frem til tuppen er for økte flytegenskaper, men langt nok frem til at vi stabiliserer frem skien og  forhindrer at den føles «skjelven» og kontantløs. Det er to årsaker til at carbonstaven er dratt helt  tilbake på skien. For det første skaper dette mer respons ut av svingen og forbedrer  kjøreegenskapene betraktelig, men opprettholder også bedre balanse i skien når man er ute og går.  Dette fordi man ofte bærer sekk som igjen øker vekten som presses ned i bakskien.

AMPHIBIO PROFIL:
Elan sin mestvinnende teknologi noensinne. Introdusert i 2010 og innehar over 200 topp tre  plasseringer i test sammenheng verden over. Teknologien har en dedikert høyre og venstreski.  Rockeren og taperen er lagt slik at du alltid får en lengre effektiv kant på ytterskien og kortere  effektiv kant på innerskien. Siden innerskien skjærer en kortere svingbue enn ytterskien vil skiene  styre bedre enn ski med tradisjonelle tupper. Legger du skiene ned ved siden av hverandre vil du se  at de har mer rocker på utsiden enn på innsiden.

360° SIDEVEGG:
Helt ny teknologi for å optimalisere og stabilisere spennet i skien. Helt i fra tidenes morgen har man  produsert ski med såkalt hel sidevegg. En konstruksjon som i sin helhet gir en jevnere fleks i skien.  Utfordringen når man utvikler lettvekts modeller er å ivareta fleks og respons uten å gå på kompromi  med vekt. For å optimalisere disse forholdene har man utviklet 360° sidevegg som gjør sitt til at man  beholder respons og fleksmønsteret i skien ved at sideveggen er trukket rundt hele konstruksjonen.  Dette er visuellt synlig og gir skien solide kjøreegenskaper med balansert fleks.

CARBON FORSTERKNING:
Trekjernen kombinert med carbonstaven er ikke nok til å skape gode kjøreegenskaper på en  tour/frikjøringsski. Vi er helt avhengige av å forsterke konstruksjonen for å skape nok respons og ikke  minst stabilitet slik at skien ikke kollapser ved harde/tøffe nedkjøringer. I tillegg må vi forsikre oss  nok torsonstivhet slik at man sikrer kantgrep og stabilitet når underlaget blir hardt både i og utenfor  bakken. I Ripstick Tour modellene har man valgt å bake inn hele kjernen i to lag med carbon, vevd på  en slik måte at fiberne låses ved vridning sideveis. I lengderetningen derimot har fiberne mulighet for  å strekke seg slik at vi ikke gjør konstruksjonen for stiv og vi vil kunne miste snøkontakt.

Kombinasjonen av disse teknologiene gir et perfekt resultat hvor vi oppretholder lav vekt, men  allikevel ivaretar stabilitet og kjøreegenskaper få kan måle seg med i denne kategorien ski.

BINE ŽALOHAR ANMELDELSE RIPSTICK TOUR 88 - VIDEO

ELAN OG BÆREKRAFT


Den menneskelige tilknytningen til naturen er grunnleggende, unik og så langvarig at vi føler at den er en del av vårt eget DNA. Denne dype forbindelsen har spilt en avgjørende rolle i menneskehetens evne til å tilpasse seg forholdene og utvikle sitt innovative potensial. For de av oss som alltid har levd nær vinteren, har oppfinnsomhet og innovasjon vært en livsstil og bærekraftig fremgang. Elan ble født inn i vinteren, til et sted med uberørt natur, og har gjennom sitt engasjement for innovasjon blitt et selskap som setter bærekraft i sentrum av sin eksistens.

Slovenia regnes som fødestedet til ski. Vi har stått på ski i bakkene i nesten 400 år, og i mer enn 75 år har vi utviklet ski i verdensklasse og innovative systemer som setter trender innen ski i Begunje i det østlige hjørnet av Alpene. Vår historie har vært en vei med konstant testing og forbedring. Hvert utstyr som bærer ELAN-navnet, har en garanti for varig kvalitet og en forpliktelse til miljømessig bærekraft. Å være bærekraftig av natur er et ansvar som former vår forretningsetikk og styrer våre produksjonsmetoder.

VIET TIL INNOVASJON, FORPLIKTET TIL BÆREKRAFT
Våre produkter skaper uforglemmelige øyeblikk for alle skiløpere som tilbringer fritiden i fjellet med venner og familie. Vi er en del av idrett og kultur, men som selskap er vi også en kommersiell enhet som er bevisst vårt ansvar for å ta vare på naturen for fremtidige generasjoner.

Planeten vår varmes raskt opp, og det vitenskapelige samfunnet er enstemmig bekymret for at denne trenden bare kan begrenses av et raskt og gjennomtenkt sett med bærekraftige tiltak. Hos Elan ønsker vi å bidra til en mer bærekraftig fremtid gjennom vår forretningspraksis og tilpasse våre aktiviteter på alle viktige områder deretter.

INNEN ÅR 2030 VIL VI FOKUSERE VÅR VIRKSOMHET PÅ:

  • Forbedre energieffektiviteten og dermed redusere klimagassutslippene i våre egne prosesser.
  • Redusere utslipp av flyktige organiske forbindelser (VOC).
  • Optimalisering av bærekraften i forsyningskjeden.
  • Øke resirkulert innhold i produkter og øke gjenvinningen av materialer som brukes i produksjonen av produkter.
  • Øke andelen resirkulert avfall.
  • Sikre et tryggere, sunnere, mer behagelig og arbeidervennlig miljø.

LOKAL KUNNSKAP, REGIONAL SOURCING, GLOBALT EKSEMPEL
Bærekraftig virksomhet har vært en del av Elans identitet i flere tiår, ettersom selskapet har vokst fra en visjonær idé fra grunnleggeren Rudi Finžgar, til en ledende internasjonal produsent. Gjennom hele utviklingen har Elan holdt seg helt på sitt opprinnelige sted hvor alle produksjonsfaser utføres vertikalt. Vi er det eneste globale skiproduksjonsselskapet som kan hevde at produktene våre er håndlaget på ett sted.

Innovasjon tar form uansett hvor vi står overfor reelle utfordringer - for Elan er det i fjellet. På Elan-fabrikken rager Alpene 2000 meter over anlegget vårt, og bakgården vår er vårt testområde. Vårt firma er stolt av sitt lokalsamfunn, som vi aktivt samarbeider med.

ENERGI- OG KLIMAGASSUTSLIPP
Fra og med 2022 drives produksjonen vår av elektrisitet generert 100 % fra bærekraftige fornybare energikilder (RES). Ved å bytte til ren energi har vi redusert de årlige klimagassutslippene fra produksjonsprosessene våre med 498 tonn CO2-ekvivalenter, noe som ville ha krevd 15 000 trær å absorbere. Fra og med 2022 vil vi dekke omtrent 15% av vårt energibehov med vår egen solgenererte kraft, og vi er fast bestemt på å øke denne prosentandelen i løpet av de kommende årene.

BÆREKRAFT I FORSYNINGSKJEDEN
99% av råvarene som brukes til å lage Elan ski er hentet fra Europa og valgt etter de høyeste standarder. Så mye som 68% av alle materialer produseres innenfor en radius på 400 kilometer fra selskapets hovedkvarter, og 18% hentet direkte fra Slovenia. Alt trevirke som brukes til å lage skiene våre er verifisert, sporbart og bærekraftig hentet.

INNOVASJON FOR EN BÆREKRAFTIG FREMTID
Elan har som mål å gi et globalt bærekraftig bidrag til skiindustrien gjennom innovativ bruk av teknikker og teknologier. I 2017 utviklet vi og var de første til å bruke en teknologi for direkte digital utskrift på ski som reduserer bruken av VOC-er (flyktige organiske forbindelser) betydelig.

VÅRE BALANSER ER GRØNNE
Hos Elan måler vi virksomhetens bærekraft med et metodologisk rammeverk kalt Triple Bottom Line, men forretningsresultatene er bare en av de tre P-ene for Elans suksess. Våre aktiviteter er først og fremst fokusert på menneskers sosiale velvære og et bærekraftig fotavtrykk på planeten.

MENNESKER
Elan nyter omdømmet som et sosialt ansvarlig selskap.

Elan er et familievennlig miljø som er avhengig av lokal kunnskap og generasjonsoverføring av ferdigheter. Mange av våre ansatte er en del av vårt merke for andre eller tredje generasjon, og sørger for at vi nøye forvalter vår arv og utvikler vår sosiale identitet.

Vi er en aktiv partner og interessent i den bredere sosiale dialogen og en assosiert partner for sosialt ansvarlige prosjekter i Slovenia. Vi er forpliktet til å utvikle skikulturen og opprettholde en vellykket skitradisjon i Slovenia.

En spesiell omtale bør også gjøres om Elan Museum - det slovenske alpine skimuseet - som er en viktig del av vårt produksjonsanlegg i Begunje. Vi respekterer vår historie og tradisjoner og videreformidler stolt våre historier til kommende generasjoner.

PLANETEN VÅR
Vi streber etter bærekraftig drift ved å skaffe bærekraftige innsatsfaktorer, fornybar energi og optimalisere produksjons- og forretningsprosesser langs hele verdikjeden.

Med vår forpliktelse til bærekraftig virksomhet støtter vi slovenske bevaringsprosjekter, da vi lidenskapelig mener at gjennomsiktig og faktabasert kommunikasjon er en viktig del av vårt samfunnsansvar.

Elan har jobbet tett med det slovenske skogbruksinstituttet for å skaffe en del av treet til våre fremtidige behov fra selskapets umiddelbare omgivelser.

PROFITT
Å kunne kreve 100% håndlaget i de slovenske Alpene er et privilegium, og å drive en industriell aktivitet i nærheten av fjellhabitater kommer med et stort ansvar. Elan sikrer operativ fortreffelighet samtidig som man respekterer mennesker, lokalsamfunn og miljø. Selskapet er 100 % drevet av fornybar energi, og bærekraften i våre forretningsprosesser er integrert i den strategiske retningen av virksomheten gjennom et økende antall løsninger. Elan er opptatt av å kontinuerlig redusere sitt miljøavtrykk, både i vinterdivisjonen og i konsernets virksomhet.

"Når du setter bærekraft i sammenheng med en forretningsbalanse og bruker den som en hjørnestein i forretningsetikken, forvandles den til en mulighet til å drive den strategiske retningen for virksomheten og utnytte det innovative potensialet. Teamet som i dag utgjør Elans vinterdivisjon har fått et selskap med en 75 år lang historie. Når vi ser mot de neste 75 årene, kan vi ikke komme forbi det faktum at veien for å komme dit er tett sammenflettet med vårt forhold til miljøet. Elan er en del av dette miljøet, våre ansatte er en del av dette fellesskapet, vi har vært i denne alpelandsbyen siden begynnelsen, og det faktum at vi er i stand til å vokse i balanse med naturen og gi tilbake så mye som vi tar, er en del av Elans DNA. Når arbeidet ditt er så tett sammenvevd med naturen, blir grensene mellom personlig engasjement for fremtidens miljø og virksomhetens forpliktelse til bærekraftig vekst uklare. Men det er derfor vi er bærekraftige av natur.» - Leon Korošec, direktør for Elans vinteravdeling.DU VELGER MER BÆREKRAFTIG PRODUKT

  • 100 % grønn energi i produksjonsprosessen.
  • Mer enn 70 % av skivolumet er laget av naturlige og resirkulerte materialer.
  • Miljøvennlig utskriftsteknologi. Grafikk produseres ved hjelp av digital printteknologi som er miljøvennlig og VOC-fri.