Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fri frakt ved kjøp over 1500,-

VANNSØYLE OG PUSTEEVNE (MVTR)

VANNSØYLE OG PUSTEEVNE (MVTR)
PUSTENDE OG VANNTETTE MEMBRANER 1.jpgMVTR forteller oss hvor "pustende" et plagg er, mens Vannsøylen forteller oss hvor vanntett et plagg er.

PUSTENDE OG VANNTETTE MEMBRANER
De fleste pustende og vanntette materialene til klær består av en membran som inneholder millioner av mikroskopiske hull (aks "porene") per kvadrat tomme. Disse bittesmå hullene kan være opptil 20 000 ganger mindre enn en dråpe vann, men lar likevel molekyler vanndamp passere. Disse porestørrelseshullene gjør at membranen kan være helt vanntett, samtidig som at fordampende svette kan slippe ut. Noen ganger er et oljebestandig (oleofobt) materiale integrert i disse membranene for å forhindre penetrering av kroppsoljer og andre fete stoffer som kan bryte ned membranen ved gjentatt eller lang eksponering.

Vanntette pustende materialer består av et ytterlag kalt “ansiktsstoff”, vanligvis laget av nylon eller polyester, og en laminert membran eller belegg, vanligvis laget av ePTFE (utvidet Polytetrafluoroetylen, også kjent som Teflon®) eller PU (polyuretan). Hensikten med ansiktsstoffet er å beskytte og se stilig ut; den er ikke vanntett, men behandles med en løsning som heter DWR (Durable Water Repellent), slik at den ikke suger opp vann. Jobben med å holde vannet ute blir overlatt til membranen, som har bittesmå hull som er for små til å la flytende vann komme inn, men stort nok til at vanndamp kan slippe ut. Siden forurensning med olje, svette og mange kjemikalier får PTFE-membraner til å miste evnen til å holde ut vann, er membranen beskyttet av et ultratynt lag polyuretan (GORE-TEX®-membraner har en tokomponent laminatstruktur) eller annen oleofob (olje-hating) behandling. Til slutt bindes en fin scrim eller netting til den indre overflaten for komfort i 3 lag (3L) tekstiler. 2-lags (2L) materialer mottar en egen stofffôr, mens 2,5 lag-materialer bruker et forkortet mønster vist på den indre overflaten for å spare vekt.
GORE-TEX 3 lags stoffkonstruksjon.jpg         GORE-TEX 2 lags stoffkonstruksjon.jpg        GORE-TEX 2 lags isolert stoffkonstruksjon.jpg

VANNSØYLE
Vannsøylen, målt i millimeter (mm), er et mål på hvor vanntett et stoff er. I tilfellet 10k eller 10,000 mm stoff, hvis du legger en sylinder med indre dimensjoner på 1 "x 1" over et stykke nevnte stoff, kan du fylle det med vann til en høyde på 10 000 mm (10m) før vannet vil begynne å lekke gjennom. Jo høyere antall, eller 'vannsøyle', jo mer vanntett er stoffet.

Se for deg at du holder en slange med vann, og jo høyrer opp slange når, jo større trykk blir det nederst i slangen. Så bruker du et plagg for å tette slagen nederst. Før eller senere, når slangen blir høy nok, vil vannet trenge gjennom stoffet på jakka og gjøre den våt. Vannsøyle er altså et slags mål for hvor mye vanntrykk det må være for at vannet skal klare å trenge gjennom plagget.

VANNSØYLE TABELL.jpg

Basert på informasjonen ovenfor, tenker du kanskje at en regnjakke med en vannsøyle på 1.000 mm vil holde deg tørr gjennom en lang regnfull dag, men i virkeligheten vil til og med en jakke med en vannsøyle på 7.000 millimeter ha lekkasjer etter at den har blitt utsatt for regn i flere timer. Vind, kraftig regn, vekten på ryggsekken og bevegelsene dine legger press på det våte stoffet og får det til å lekke raskere. For praktisk bruk er det ikke alltid bare vannsøylen som sier hvor våt eller fuktig du blir i regntøyet. Plaggets bruk, åpninger i tøyet, dekke bak glidelåser og hva du har på deg under regntøyet, påvirker også. Derfor blir vanntette plagg også behandlet med DWR (Durable Water Repellant) for å avvise vannet og dermed redusere vannmengden som passerer gjennom materialer under kraftig trykk (for eksempel når det blir klemt). For god vanntetthet er det viktig å bruke DWR på nytt fra tid til annen.

Ingen materialer er faktisk “100% vanntette.” Under nok trykk vil vann komme gjennom noe som helst, så alle tekstiler er faktisk vannavstøtende ved at de bremser hastigheten som vann / fuktighet passerer gjennom dem. Det er forskjeller i hastigheten som vann passerer gjennom forskjellige materialer, det være seg syntetiske materialer eller mer naturlige fibermaterialer som har blitt behandlet på en eller annen måte. Nylon motstår vann bedre enn bomull, men med mindre nylonet blir behandlet, kan vind passere gjennom det, og forsterke problemet med at vann kommer gjennom.
For å være korrekt merket vanntett, bør et produkt være laget av et materiale som er vanntett i seg selv, eller det vil inneholde en 'vanntett' membran eller laminat.

FORSEGLEDE TAPET ELLER SVEISEDE SØMMER
Selv om du har de beste materialene og / eller belegg eller laminat, må du huske at nåler ofte brukes til å feste stoffstykker sammen for å gjøre opp plagg, og hvert nålestikk skaper et lite hull som kan tillate vann å snike seg inni. Høyt vurdert vannavstøtende klær har enten vanntette forseglede eller tapede sømmer. En annen metode for montering av plagg som brukes av noen produsenter er sveiset sømteknologi, som binder flere stoffstykker sammen. Stoffsveising er en bindingsprosess som inkluderer bruk av varme og trykk for å "smelte sammen" deler slik at det ikke blir laget punkteringsmerker i materialet. Produsenter vil typisk indikere hvilken type sømbeskyttelse som er innebygd i hvert av plaggene deres, og det er ofte også synlig.

FORSEGLEDE TAPET ELLER SVEISEDE SØMMER.jpg

RANGERINGER VANNSØYLE
mm (per 24 timer) Stoff/materiale MM Vanntetthet. Vanntetthetsområde: fra 3.000 til 28.000 mm (høyden på vannsøylen - trykk)
* PSI (pund per kvadrat tomme motstand) Stoff / materiale PSI Vanntetthetsområde: 3 til 40 PSI

​Når du ser en 'mm' - rangering, refererer dette til mengden vann et stoff / materiale tåler over en 24-timers periode. Hvis den er vurdert til 7.000 mm vannsøyle, betyr det at dette materialet vil stå opp til en søyle med vann som er 7000 mm høy, uten å slippe inn fuktighet i løpet av et døgn. MM-rangeringer varierer fra 3000 og opp til 28 000 (f.eks. 28 000 mm Gore-Tex®-rangering).

Når du ser en PSI-rangering, ganske enkelt en annen måte å teste / angi vannbestandighet, må du vite at vanlige vannavstøtende materialer tåler 3 til 5 PSI vanntrykk, noe som betyr at du vil være i orden hvis du støter på en lett tåke, eller lett regn eller snø, men i bare en kort periode (og ikke sitte, knele, rulle, falle ned i eller skli langs en våt eller snødekt overflate.) Gore-Tex® har en vanntrykkgrad på nesten 40PSI, så du kan se at det er ganske stor forskjell mellom de minst motstandsdyktige mot de beste der ute.

PUSTEEVNE / MVTR
MVTR står for overføringshastigheten for fuktdamp og forteller oss hvor mye vanndamp som kan passere gjennom stoffet fra innsiden og ut i gram per kvadratmeter per dag. Et vanntett plagg skal kunne overføre svette (vanndamp) til utsiden, ellers vil du bli gjennomvåt av din egen svette.

Pusteevne uttrykkes normalt i forhold til hvor mange gram vanndamp som kan passere gjennom en kvadratmeter (m2) av stoffet fra innsiden til utsiden i løpet av et døgn. Når det gjelder et stoff på 20 000 g / m2 vil dette være 20 000 gram fuktighetsoverføring. Jo større antall, jo mer pustende stoff.

Konstruksjonen av jakken vil også ha effekt på pusteevnen. I en trelags jakke (3L) er membranen (mellomlaget) bundet til det ytre ansiktsstoffet og et beskyttende innvendig vevet lag. I en 2,5 lags jakke erstattes det vevde laget med et silketrykk 'halvt' lag for å beskytte membranen. Dette er en lettere løsning, men beskytter ikke membranen i tillegg og har heller ikke en så fin følelse mot huden, ofte beskrevet som "klam". Generelt er tre lags plagg mer pustende.

Mest fleksibel emballasje er ment å bevare innholdet og beskytte det mot skadelige effekter av fuktighet. Mengden beskyttelse indikeres delvis av materialets MVTR, som vanligvis uttrykkes som g / 100 m2 / 24 timer.. For øyeblikket har de beste barrierer på markedet i dag en MVTR på <0,02 g / 100 m2 / 24 timer.

Klesmerker og friluftsmagasiner forbinder MVTR vanligvis med pusteevne - noe som ikke er helt riktig, men har blitt standard praksis. Hvorfor er det ikke strengt tatt riktig? Fordi pusteevne ganske enkelt betyr hvor mye luft som kan passere gjennom stoffet - og de fleste vanntette stoffer kan ikke trenge gjennom luften. Prøv å blåse luft i regnjakken din, så ser du at den ikke går gjennom. I stedet kan vanntette plagg gjennomtrenge fuktighet - på den måten at når fukten (fra svetten) samles på innsiden av stoffet, blir den presset til utsiden av kroppsvarmen. Slik fungerer de fleste vanntette / pustende materialer.
Det finnes imidlertid unntak; flere avanserte vanntette / pustende stoffer som eVent DVstorm, Gore-Tex Pro og Polartec NeoShell puster faktisk (trenger gjennom luft). Unødvendig å si, regntøy laget av disse stoffene er også mye dyrere enn regntøy som ikke gjennomtrenger luft (tekstiler som Pertex, Patagonia H2No osv.)

Generelt er regnjakker med en MVTR på 10.000 g/m²/24 timer eller mindre egner seg for ski og rundt leiraktivitetene, mens jakker med en MVTR på mer enn 10.000 g/m²/24 timer er egnet for fotturer, trekking osv. Bare jakker med en MVTR på mer enn 15.000 g/m²/24 timer er ypperlig for høye aerobe aktiviteter som fjellklatring, alpinklatring osv.

VURDERINGSSKJEMA
Nivået på værbeskyttelsen (vanntetthet) du trenger, varierer mye og avhenger av utendørsforholdene. Vær oppmerksom på at det ikke er noen bransjestandard for vanntetthet, klassifiseringene kommer fra produsentene selv og er underlagt korreksjon.

• 3.000 – 7.000mm: Vannbestandig - dette er minimal beskyttelse for aktiviteter i lett regn og snø
• 7.000 – 9.000mm: God vannmotstand - har typiske forseglede sømmer for mildt regn og snøforhold
• 10.000 – 19.000mm: Meget god beskyttelse - for moderat regn, snø og smelteforhold opp til periodisk kraftig regn og våt snø
• 20.000mm eller høyere: Utmerket beskyttelse - for kraftig regn, kraftig snø, nesten alle våte miljøer

VURDERINGSSKJEMA MVTR_VANNSØYLE.jpg

 
x

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Skriv inn din e-post under for å få eksklusive tilbud på mail.